Ontdek de behoeften van je publiek.

Heermoes is een analyse-dashboard dat merken met een maatschappelijke missie helpt om meer impact te maken. Dat doen we door de relevantie van jouw posts voor jou én je publiek laat zien. Zodat jij kan achterhalen hoe je met de volgende post nóg meer impact kunt maken. Zonder dat je een expert in analyse hoeft te zijn.

In het dashboard combineren we alle beschikbare data van verschillende kanalen tot drie waarden per post: hoeveel mensen je post hebben gezien, hoeveel mensen deze écht bekeken hebben en hoeveel betrokkenheid toonden.

Door de impact van je posts in deze drie waarden op te breken, kun je gericht zoeken naar wat wel en niet goed gaat, om zo te leren voor toekomstige posts.

Met Heermoes streef ik ernaar om op een toegankelijke manier organisaties met een maatschappelijke missie te helpen meer impact te maken met hun online communicatie.

Hoe ziet Heermoes er uit?

In Heermoes kan je in één overzicht de resultaten van ál je kanalen zien én onderzoeken. Zo kan je achterhalen hoe je de stopkracht van je posts kan verhogen, welke onderwerpen het meest relevant zijn voor je publiek en nog véél meer. In de video hieronder neem ik je in 7 minuten mee in de functies van het dashboard.

Wat kan je er mee?

Heermoes stelt je in staat om de meest diepgaande inzichten op te doen over wie je publiek nou écht is, wat hun behoeften zijn én hoe je daar het beste op in kan spelen om zo relevant mogelijk te zijn voor jou én je publiek. In deze video deel ik een aantal handige gebruikstips en zie je hoe ik in een paar minuten achterhaal hoe Omroep HUMAN haar stopkracht op LinkedIn kan verhogen.

Test Fase

Heermoes is nu in de bètatestfase, waar we met een kleine groep gebruikers uit organisaties met een maatschappelijke missie de functionaliteiten van het dashboard grondig testen.

In deze testfase is de kans groot dat er hier en daar foutjes in de data of de weergave ervan zitten. Dat is ook precies waarom we deze testfase doen. Let dus goed op als je grote conclusies trekt op basis van de data in het dashboard, en of deze wel correct zijn.

Mocht je iets zien waarvan je denkt: Dit klopt niet! Trek dan vooral meteen aan de bel via e-mail, telefoon of WhatsApp. Dat kan via matthijs@matthijsmentink.nl en 0655684458.

Toegang tot het dashboard

Als je één van de testers bent kan je hier inloggen. Let op: de beveiliging gaat via Google en is hoofdlettergevoelig. Schrijf dus bij het inloggen je e-mail met alleen kleine letters.

Aanmelden en account instellingen

Je kan via deze link een account aanmaken en je Facebook, Instagram en LinkedIn pagina koppel. Daar kan je ook aangeven wie er toegang tot het dashboard hebben. Je kan deze instellingen op elk moment wijzigen via dezelfde link.

Legenda

In het analyse dashboard gebruiken we een aantal kern waardes die je kan gebruiken om de impact en relevantie van je posts en kanalen in kaart te brengen én deze te optimaliseren. Hieronder volgt een lijst met deze kernmetrics, wat ze inhouden en hoe ze (grofweg) berekend worden.

  • Dit zijn de mensen die je geselecteerde pagina's volgen. Let op: historische volgersdata is bij gekoppelde Instagram- en LinkedIn-pagina's niet beschikbaar. Dit kan de indruk wekken van stagnerende groei. Echter, deze data wordt dagelijks bijgewerkt na de koppeling. Na verloop van tijd verzamel je meer data, wat een accurater beeld van je groei geeft.

    Het aantal volgers van je pagina speelt een grote rol in je potentiële bereik per post. Het laat zien of je publiek je berichten zo relevant vindt, dat ze hier meer van willen zien.

  • Het totaal aantal posts geplaatst op je geselecteerde pagina's binnen de gekozen periode.

    Het aantal posts dat je plaatst, beïnvloedt direct hoe vaak je publiek berichten van je ziet. Bij frequente relevante posts zullen ze vaker en sneller aan je denken. Maar let op: te veel posts kort na elkaar kan hun bereik beperken. Houd minimaal 24 uur tussen je berichten.

    Door een oog op je postfrequentie te houden kan je zien of je het maximale uit je pagina weet te halen.

  • Dit is het gemiddeld aantal mensen dat je posts ziet. Dit hangt af van het aantal volgers dat je kunt bereiken, de mensen die je indirect bereikt door interacties van je publiek, eventueel mediabudget en de relevantie van je post volgens het algoritme.

    Je bereik is een goede indicatie van je pagina's impact. Echter, een hoog bereik is enkel waardevol als de posts relevant zijn. Een hoog bereik met lage relevantie kan meer schaden dan helpen.

    Let op: er wordt op dit moment geen onderscheid gemaakt tussen betaald en organisch bereik. Hou daar dus rekening mee als je pagina’s analyseerd.

  • Dit is een schatting van het aantal mensen dat stopt met scrollen om je post te bekijken. Dit wordt berekend door de “klikt” waarde te verrekenen met andere databronnen.

    Bekeken geeft een indicatie van hoe goed je de aandacht van je publiek trekt. Maar het is alleen waardevol als je ook echt waarde biedt. Hoge stopkracht met weinig waarde kan vervelend zijn voor je publiek.

    Bekeken komt in 3 metrics:

    • Bekeken: Percentage van je bereik dat je post bekijkt.

    • Gemiddeld Bekeken: Aantal mensen dat gemiddeld je post bekijkt.

    • Bekeken Score: Score van 1-100 die aangeeft hoe goed het percentage is dat je publiek je bericht bekijkt. De benchmark is score 55, wat neerkomt op 20% van je publiek dat je bericht bekijkt. Scores onder deze benchmark verdienen optimalisatie; scores erboven kunnen als voorbeeld dienen.

  • Het aantal mensen dat actief interactie heeft met je bericht door het te liken, reageren, delen of opslaan.

    Betrokkenheid weerspiegelt hoe waardevol de post echt is voor je publiek. Hoewel niet iedereen die waarde aan je post heeft, betrokkenheid zal tonen, hebben waardevollere posts altijd hogere betrokkenheid. Zie het als een indicatie van hoe waardevol je bericht is geweest voor degenen die het hebben bekeken.

    Betrokkenheid komt in drie verschillende metrics:

    • Betrokkenheid: Het percentage van bereikte mensen die betrokkenheid toont.

    • Gemiddelde betrokkenheid: Het absolute aantal dat gemiddeld betrokkenheid toont op je post.

    • Betrokkenheidsscore: Score van 1-100 die duidt hoe goed de betrokkenheid op je post is. De benchmark is score 55, wat neerkomt op 1% dat betrokkenheid toont voor Facebook en LinkedIn en 0,35% dat betrokkenheid toont op Instagram.

  • Met deze score kun je zien welke van je posts het meest en minst impact hebben gemaakt, gebaseerd op de combinatie van Bereik, Bekijkt en Betrokken. Deze score geeft een goede inschatting van welke van je posts het nou écht het beste deed, zonder dat je zelf de afweging hoeft te maken hoe zwaar je vindt dat de individuele waarden mee moeten tellen. Bijvoorbeeld, als je 3 posts hebt waarvan één nét wat lager scoort dan de rest op Betrokken en Bekijkt maar wel een stuk hoger op Bereik. Hoe bepaal je dan wat nou je beste post is? Nou, met deze impact score dus :D.

    Deze metric kan je vinden in de “table chart” door extra waardes toe te voegen via het tandwieltje.

  • Het aantal mensen dat ergens op een post klikt, vaak ook “Engagement rate” genoemt op de kanalen zelf. Deze metrik ligt ten grondslag van de berekeningen voor Bekeken en helpen je om zicht te krijgen op hoeveel mensen zich genoeg voelen aangseproken om ergens op het bericht te klikken. Let op: per kanaal worden er verschillende waardes gebruikt als kliks.

    Klikwaardes per kanaal:

    • Facebook: Overal op de post, inclusief het wit van je post, foto's en interactieknoppen

    • LinkedIn: Alle kliks op klikbare elementen zoals afbeeldingen, “lees meer”, interactie knoppen en links.

    • Instagram: Likes, comments en saves.

  • Deze waarden geven aan hoe vaak een specifieke betrokkenheidsactie op een post wordt uitgevoerd.

Doorontwikkeling

Op dit moment is versie 1.3.5 live. Deze versie bevat alle basisfuncties. In de komende twee maanden worden deze functies uitgebreid, gebaseerd op mijn visie op het dashboard en jullie input. Laat me dus vooral weten wat je mist en/of anders zou willen zien. De eerstvolgende features op de planning zijn als volgt:

  • Rapportageweergaven met de beste en slechtste posts.

  • Afbeeldingen van posts in de bubblechart.

  • Standaard periodieke rapportages met inzichten door AI.

  • Integratie e-learing voor content en strategie creatie en optimalisatie.


Previous
Previous

Next
Next

Workshop communicatie strategie.